While patiently waiting for summer and the many fruits it brings, I prepared this refreshing, summer-y cheesecake. The choice of in-season fruit is at present very limited, so I focused on the citrus family. Lime has a truly lovely, fresh aroma - I made the cake on Wednesday evening; it is Saturday today and the kitchen still smells wonderfully.
Ginger Lime Cheesecake
Ingredients
350 g digestive cookies
1 tbsp fresh ground ginger
500 g mascarpone cheese
4-5 limes (juice and zest)
50 g butter
Confectioners' sugar (about 10 tbsp)
In a medium size bowl grind the biscuits to smooth crumbs, and mix in the fresh ginger. In a separate saucepan melt the butter over low heat, and add it to the crumbs. Gently mix until the crumbs keep together when pressed with the back of a spoon. Transfer the crumbs to the bottom of your pan, and press and flatten them with your hands. Refrigerate for half an hour or until you prepare the cream.
*****
U iščekivanju ljeta i boljeg izbora voća, pripremila sam ovu osvježavajuću tortu od sira. U ovoj sezoni, izbor voća je reduciran, a ja se trudim da ne kupujem vansezonsko. Limeta ima zaista divnu aromu - kolač sam pravila u srijedu navečer; sad je subota a kuhinja još uvijek miriše.
Torta od sira sa đumbirom i limetom
Sastojci
350 g digestive keksa
1 kašika svježe naribanog đumbira
500 g mascarpone sira
4-5 limeta (sok i korica)
50 g maslaca
Šećer u prahu (oko 10 kašika)
U zdjeli srednje veličine izmrvite kekse i dodajte im svježi đumbir. Istopite maslac na laganoj temperaturi i dodajte ga mrvicama. Lagano izmiješajte dok mrvice počnu da se lijepe skupa. Istresite smjesu na dno pleha za pečenje, te je pritisnite i poravnajte rukama. Stavite u frižider na pola sata ili dok pripremite kremu.
U većoj zdjeli pomiješajte mascarpone sir sa šećerom u prahu. Naribajte koricu limeta a zatim ih iscijedite. Mješavini sira i šećera dodajte sok i oko trećinu naribane korice (ostavite dio za dekoraciju na kraju). Premažite kremom kekse i zamrznite cheesecake na jedan sat. Prije serviranje čuvajte kratko u frižideru.
Postoji li mogucnost degustacije ili nesto slicno? :)
ReplyDeleteimam neke ideje, ali za sada stižem samo recepte i fotografije. drago mi je da postoji interes, pa... vidjećemo :)
Delete