Vanilla and coconut pudding

Saturday, April 21, 2012
M. recently sent me a link to a website with loads of healthy and simple recipes that he discovered. I have already selected a few to try - and this pudding was the very first one. He really likes pudding, and while I try to steer him away from the plastic box or paper bag product, every now and then I will spot the little box in the refrigerator. I am happy that I discovered this recipe, since it is a great alternative. It is truly delicious and entirely made from scratch - in a matter of minutes (you'll see!).

I recommend this especially to those of you with little ones - this is a delicious dessert you can let your children enjoy, as you try to teach them to eat healthily.


*****


Nedavno mi je M. poslao link za web stranicu sa jednostavnim i zdravim receptima - kaže, možda će ti se svidjeti. Bio je u pravu - već sam odvojila nekoliko recepata, a prvi koji sam probala je upravo ovaj puding. Najviše sam to uradila radi njega - inače nije neki ljubitelj slatkiša, ali puding voli i često me pita da mu napravim onaj iz kesice (ili sam kupi gotovi). U želji da zaobiđem sve to, sretna sam što sam našla ovaj recept kao alternativu kupovnim jer je zaista ukusan, a i spreman je za nekoliko minuta (vidjećete!).

Posebno ga preporučujem vama koji imate dječicu - mislim da će im se dopasti, a vi možete bez griže savjesti pustiti svoje dijete da uživa u nečemu slatkom.Vanilla and coconut pudding

Ingredients

1 liter soy milk (you can use 0.5 l soy, and 0,5 l regular milk, if preferred)
400 ml coconut milk
6 tbsp maple syrup or honey
seeds of 1 vanilla bean
10 tbsp tapioca flour (or starch)
2 bananas (optional)

In a medium sauce pan, combine soy and coconut milk. Remove one cup of the mixed milk and place it in medium size bowl. Add honey and seeds of vanilla bean to the remaining milk in the pan.

Add tapioca flour to the reserved milk. Whisk until fully dissolved. Start heating the milk in the pan. Stir occasionally with a spatula (using a whisk will make the milk foam). Peel and slice the bananas. Just when the milk is about to boil, remove it from the heat, and slowly add the dissolved starch. Stir gently with a spatula until combined - the mixture will begin to thicken. Return to medium heat and let boil for a second or two. Add the bananas.

Let the mixture cool and then pour it in the serving bowls. Bananas really make this a wholesome dessert but I prefer it sans bananas because I find them in general to be a bit on the sweet side. However, since the pudding is only moderately sweet (no white sugar needed), many will probably enjoy it more with the bananas.


*****


Puding sa vanilijom i kokosom 

Sastojci

1 litar sojinog mlijeka (možete koristiti 0.5 l sojinog, i 0,5 l regularnog, kravljeg mlijeka)
400 ml kokosovog mlijeka (Alnatura)
6 kašika meda
sjemenke jednog štapića vanilije
10 kašika gustina
2 banane (ako želite) 

U šerpici srednje veličine, pomiješajte sojino i kokosovo mlijeko. Odvojite jednu čašu mlijeka u posebnu plastičnu zdjelu. Ostatku mlijeka u šerpici dodajte med i vaniliju.

Odvojenom mlijeku dodajte gustin i mutite dok se gustin ne rastopi. Počnite zagrijavati mlijeko u šerpici, i povremeno ga promiješajte (gumenom, a ne metalnom mutilicom, jer će se na vrhu početi stvarati pjena). Ogulite i narežite banane. Trenutak prije nego mlijeko počne da kuha, sklonite ga sa toplote i lagano dodajte mlijeko u kojem ste rastopili gustin. Promiješajte gumenom mutilicom dok se u potpunosti ne pomiješaju - smjesa će brzo postati gušća. Ponovno zagrijte smjesu dok ne počne da ključa i odmah je sklonite sa vatre. Dodajte banane.

Pustite da se smjesa hladi 5-10 minuta, uspite je u zdjelice za serviranje i servirajte odmah ili dodatno ohladite. Hranjive banane su bitan sastojak ovog deserta, iako je meni ukusniji bez njih (meni su banane inače malo previše slatke). Obzirom da sam puding nije puno sladak, pretpostavljam da će većini biti ukusniji sa bananama. 
No comments:

Post a Comment